Michiel's BigLog

22 February 2005

Gevaren van het internet

Er liggen nogal wat gevaren op de loer op het internet, zowel voor de onervaren als voor de ervaren gebruiker. Ikzelf heb zojuist met veel zoek- en analyseerwerk een SpyWare van mijn computer weten te knikkeren. Het was een nog onbekende variant. Omdat iedereen er last van kan hebben, wil ik graag even de gevaren op een rijtje zetten en meteen wat tips geven over wat je er aan kan doen.

Spyware en Malware


SpyWare is software die bij jou spioneert op je computer, en vaak de resultaten over het internet ongemerkt doorstuurt naar vervelende personen. De SpyWare is voor jou onzichtbaar, en ook het doorsturen gaat onzichtbaar, tenzij je heel goed kan kijken met speciale programma's. Het schijnt dat op negen van de tien thuiscomputers SpyWare staat en dat op een 1 enkele PC gemiddeld 26 SpyWare programma's aanwezig zijn! Dat is net zo iets als in elk huis 26 inbrekers. Belachelijk gewoon.
Wat te doen? Ga bijvoorbeeld naar WebRoot en doe een SpyWare Audit

Verder kun je op dit moment bij Microsoft gratis Microsoft Anti Spyware downloaden. Doe dit nu! Dit is geen reclame boodschap maar een belangrijke waarschuwing.

Phishing


Dit is het stiekem achterhalen van je creditcard nummer of wachtwoord omdat je het zelf intypt. Dat doe ik niet denk je nu. Ja dat doe je wel. Want de makers van zo'n phishing site doen net of ze HotMail zijn, of erger, een bank waar jij online wil betalen.
Tips: kijk altijd of er in je statusbalk (onderin) een hangslot verschijnt, dat ook echt op slot zit. Dan weet je dat je met een 'echte' bank te maken hebt.

Vier russen


Hier hoef ik hopelijk niks meer over te zeggen. Doe een online test, of koop in elk geval een anti virus programma. En als je geen geld hebt zorg dan dat je een gekraakte versie ergens vandaan krijgt, want dit is te belangrijk. Deze software zou gratis moeten worden verstrekt door de overheid. Dat zou alvast miljoenen schelen.

Ik hoop dat ik jullie met deze tips een beetje geholpen heb.

0 Berichten:

Post a Comment

<< Terug