Michiel's BigLog

08 August 2008

Hoe maak ik mijn foto's kleiner?

In mijn werk kom ik deze vraag over foto's verkleinen zeer regelmatig tegen.

Ok, hier komt mijn favorieten lijstje in aflopende volgorde.


 1. De Windows XP Powertoy Resizer. Dit klinkt moeilijk maar is in feite het makkelijkste te gebruiken. Klik op de rechtermuisknop op een foto, kies "Resize pictures", en kies hoe groot je ze wilt hebben. Zelfs op 1280x1024 zijn de foto's zeer behapbaar voor een email programma (zeg maar minder dan 200KB). Het maakt standaard een copie (_resized.jpg) dus je raakt je foto's niet kwijt.
  Gratis downloaden bij microsoft
  Meer uitleg: websonic en scribd (in het Vlaams)
 2. De Microsoft Office Picture Manager. Dit programma wordt automatisch geinstalleerd bij een volledige installatie van Microsoft Office (vanaf versie 2003). Veel mensen hebben echter alleen MS Works, of OpenOffice, of helemaal niks (dwz WordPerfect). Geen download dus want dit is niet gratis.
  zeer beknopte help pagina (NL)
  hoe moet ik verkleinen (EN)
  alle help pagina's (EN)
 3. Google Picasa. Picasa is zeer goed met van alles wat foto's betreft, maar is toch iets meer voor de digitale mensen. Het kan wel zelfstandig alle foto's op je harde schijf automatisch bijhouden en zelfs uploaden. Ook is het goed in CDtjes branden met precies de juiste grootte voor je foto's zodat je er lekker veel op kwijtkan. Het is logisch dat zoeken een belangrijke functie is in dit programma.
  Gratis downloaden bij Google
 4. Adobe Photoshop. Tja, dit is dus voor de professionals. Het prijskaartje (US $643) liegt er niet om! Maar daarmee kan je dan wel in lagen werken, maskers maken, kleuren veranderen, figuren tekenen, noem maar op. Ook de kwaliteit van verkleinde foto's is met dit pakket absoluut het beste.
  Meer informatie bij Adobe
 5. Flickr uploadr. Dit is geen Gay Pride programma, het is waar ik al mijn foto's online neerzet. Ook de E is bewust weggelaten. Het is alleen handig als je je foto's ook meteen online zet.
 6. Microsoft Paint. Bah, jakkes, gatver. Dit programma moet verboden worden. Het kan niks, en zelfs dat doet het slecht. Niet gebruiken.

Ach bijna vergeten: als je toch een meer 'professioneel' programma wilt zonder dat prijskaartje van Photoshop, dan moet je gewoon Paint.NET downloaden. Dit is niet te vergelijken met de gewone Microsoft Paint, het is ook niet door Microsoft gemaakt.

Labels: , , , ,

0 Berichten:

Post a Comment

<< Terug